Vakantie op Curaçao met kinderen

Als je een vakantie naar Curaçao boekt waarbij er kinderen meereizen dan zijn er een aantal zaken waarmee je rekening zou moeten of kunnen houden. Het kiezen van de juiste vakantie is de basis voor een geslaagde vakantie. Een belangrijke rol daarin speelt de keuze van de accommodatie. Ligging, faciliteiten en de accommodatie zelf zijn hierin de belangrijke factoren. Ook prijstechnisch zijn er heel wat verschillende keuzes te maken. Op deze pagina bieden we informatie over zaken waar je rekening mee kunt houden bij het boeken van een vakantie.

Schoolvakanties

Veruit de meeste gezinnen gaan tijdens de schoolvakantie naar Curaçao. De regels omtrent de leerplicht bieden ouders met schoolgaande kinderen weinig legale opties om buiten de schoolvakanties naar Curaçao te vliegen. De luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties zijn zich daar ook van bewust. Zij verhogen daarom meestal hun prijzen voor de vakanties en vliegtickets die tijdens de schoolvakanties vallen. Vooral bij vliegtickets zie je dat de tarieven in de zomervakantie en rondom de feestdagen in december soms aanzienlijk duurder zijn. Als je geluk hebt gelden de hogere tarieven vanaf 1 juli en kun je in de laatste dagen van juni nog goedkoop vertrekken. Anders betaal je vaak honderden euro’s extra per persoon. Als je de kans hebt moet je daarom proberen de schoolvakanties zoveel mogelijk te ontwijken. Dat geldt in wat mindere mate voor de mei- en herfstvakantie, maar dan moet je wel tijdig boeken om de hogere prijzen zoveel mogelijk te vermijden.

vakantie op curacao

Vliegen met kinderen

Zeker met jonge kinderen is vliegen niet altijd even gemakkelijk. Het is daarom van belang om zo gunstig mogelijke vliegtijden te hebben, indien mogelijk rechtstreeks te vliegen en zoveel mogelijk comfort aan boord te hebben waardoor de kinderen (én ouders) de vlucht zo gemakkelijk mogelijk doorkomen. Wie op zoek gaat naar vliegtickets naar Curaçao die zal al snel uitkomen bij KLM of TUI. Beide maatschappijen bieden vluchten aan tussen Amsterdam en Hato Airport. Bij KLM is er sprake van vliegtickets waarbij zaken zoals eten, drinken en personal entertainment (films, muziek, spelletjes) inbegrepen zijn. Bij TUI moet je in de goedkoopste reisklassen hiervoor bijbetalen. Pas bij het duurste ticket (Star Class of Premium Comfort Class) zijn deze zaken inbegrepen. De tarieven van KLM en TUI wisselen sterk, maar je kunt de prijzen van vliegtickets vergelijken op diverse vliegticketsites.

De vluchtduur van Amsterdam naar Curaçao bedraagt bij een rechtstreekse vlucht ongeveer 9 tot 10 uur. De retourvlucht duurt meestal iets korter. Bij KLM is het grootste deel van de vluchten rechtstreeks. Soms wordt er een tussenlanding gemaakt op Bonaire of Sint Maarten. Bij TUI wordt er binnen een seizoen vaak op alle heenvluchten óf alle retourvluchten een tussenlanding gemaakt. Een tussenlanding verruimt de totale reistijd met gemiddeld anderhalf tot twee uur.

Reisbagage

Ook is de bagagevrijheid niet onbelangrijk, want als je als twee ouders met twee jonge kinderen moet reizen dan is het vrij lastig om vier koffers mee te moeten sjouwen. Dit geldt helemaal als er ook nog eens een kinderwagen of buggy mee moet. In dat geval is het handig als je meer gewicht in één koffer kunt stoppen, zodat je met minder koffers hoeft te reizen. KLM hanteert voor de ruimbagage een maximumgewicht van 23 kilogram. Het is niet toegestaan om deze bagagelimiet op te tellen en bijvoorbeeld voor 2 personen één koffer van 30 kilo te gebruiken.

Bij TUI kun je in de Economy Class en Economy Comfort Class tegen betaling 20, 30 of 40 kilogram ruimbagage meenemen naar Curaçao. Voor de duurste reisklasse (Star Class) geldt dat je 40 kilo gratis mee mag nemen. Let op want het gewicht per koffer mag de 32 kilo niet overschrijden.

Kortingen

Voor baby’s tot 2 jaar (dus jonger dan twee op het moment van terugreizen) is er een mogelijkheid om de baby tegen sterk gereduceerd tarief mee te laten vliegen. In dat geval is er geen stoelreservering. Als u pech hebt en er geen stoel vrij is naast uw stoel dan zit u de hele reis met een baby op schoot. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag er voor een baby ruimbagage tot 10 kilogram meegenomen worden. Voor kinderen van 2 tot en met 11 jaar geldt er vaak maar niet altijd een korting op het vliegtarief. Steeds vaker hanteert men bij de goedkoopste vliegtickets een zelfde tarief voor kinderen als voor volwassenen. Kinderen vanaf 2 jaar hebben altijd een eigen stoel en dezelfde bagagevrijstellingen als volwassenen.