Zien & doen met kinderen op Curaçao

Een vakantie met kinderen naar Curaçao zal niet zoveel verschillen van een vakantie zonder kinderen. Genieten van zon, zee en strand zal voor de meeste mensen centraal staan tijdens zo’n vakantie. Als je dingen wilt gaan ondernemen dan zul je wel rekening moeten houden met de kinderen. Met dagenlang musea bezoeken kun je ze niet vervelen, het aanbod van interessante musea is immers vrij klein op Curaçao. Of je de kinderen naar de aanwezige musea wel meeneemt, zal vooral te maken hebben me de leeftijd en interesse. We denken dat kinderen vanaf basisschool groep 3 of 4 best met interesse het prachtige Kura Hulanda museum in Willemstad kunnen bezoeken. Kinderen jonger dan een jaar of zes zullen er niet veel aan vinden, want voor hen is er eigenlijk niets te beleven in dit museum. Op deze pagina zullen we een aantal bezienswaardigheden en activiteiten plaatsen die volgens ons en onze eigen kinderen de moeite waard zijn.

Strand

Dé attractie van Curaçao wordt gevormd door de tientallen stranden. Op www.curacaovoorbeginners.nl/stranden-op-curacao/ staat een redelijk uitgebreid overzicht van de stranden op het eiland. Niet ieder strand is even geschikt voor kinderen. Op sommige plekken kunnen kinderen zich gemakkelijk bezeren aan stenen of staat er een stroming die gevaarlijk kan zijn. Stranden die voor jong en oud prima te doen zijn zijn het strand van Jan Thiel, Sea Aquarium Beach, Playa Porto Marie, Playa Lagun en Grote Knip.

stranden

Snorkelen

Voor de kinderen die hun zwemdiploma(‘s) al hebben is snorkelen een hele leuke manier om kennis te maken met de onderwaterwereld. Curaçao kent veel goede snorkellocaties. Plekken waar je uitstekend kunt snorkelen: Playa Porto Marie, Blue Bay en bij de tugboat in het oosten van Curaçao. Laat uw kinderen niet alleen snorkelen en leg ze vooruit duidelijk uit dat ze niets aan mogen raken. Geef ze bij voorkeur waterschoentjes of zwemvliezen aan. Direct aan de kust komen ook een aantal zeer giftige vissen voor zoals de koraalduivel en de steenvis (meer hierover bij het onderwerp risico’s).

Struisvogelfarm

Een excursie die zowel jonge als wat oudere kinderen leuk vinden is een bezoek aan de struisvogelfarm. De enorme loopvogels worden hier gefokt om uiteindelijk na de slacht helemaal gebruikt te worden. Het vlees wordt gegeten, maar ook al het andere van de vogels wordt honderd procent gebruikt. De huid wordt bijvoorbeeld verwerkt tot schoenen en tassen. Op de struisvogelfarm wordt dat allemaal uitgelegd. Tijdens de rondleiding mag je struisvogels voeren en aan het einde kun je op een struisvogel ei staan. Op die manier kun je zien hoe sterk zo’n ei is.

struisvogelfarm

Leguanen spotten

Op Curaçao lopen ontzettend veel leguanen in het wild rond. Vaak zie je ze lekker chillen in de buurt van water, rotsen of begroeiing. Wie goed oplet, ziet dat de leguanen er in veel verschillende maten en kleuren zijn. Leuk voor de kinderen is om te proberen zoveel mogelijk verschillende leguanen te spotten. Probeer zo een bonte familie samen te stellen en deze vast te leggen op foto. Als je stil blijft zitten in de buurt van leguanen heb je kans dat ze uit nieuwsgierigheid bij je komen kijken. Ze denken dat je misschien wel wat lekkers bij hebt. Vertel je kinderen om de reptielen niet aan te raken. Ze kunnen bij schrik bijten en ze kunnen ook ziektes met zich meedragen die voor kinderen gevaarlijk kunnen zijn.

Leguanen spotten

Grotten van Hato

De allerjongsten zullen er waarschijnlijk minder aan vinden, maar vanaf een jaar of 8-9 kunnen de grotten van Hato de moeite waard zijn. Naast de grotten vol stalagmieten en stalactieten kun je voorafgaand aan de rondleiding het ‘indianenpad’ lopen. Je krijgt dan een lijstje mee met daarop de beschrijving van de twintig onderdelen die je onderweg op het pad tegenkomt. Alle onderdelen zijn met bordjes genummerd. Zo ontdek je onder andere grottekeningen die gemaakt zijn door bewoners die eeuwen geleden hier op Curaçao woonden. Houd er rekening mee dat sommige stukken op dit pad flink warm kunnen zijn, omdat de vrijwel altijd op het eiland aanwezige passaatwind hier bijna niet voelbaar is. Verstandig is om voordat je aan het pad begint alvast wat te drinken aan de bar van het park.

Grotten van Hato

Sea Aquarium

Eén van de toppers voor kinderen is het Curaçao Sea Aquarium. De onderwaterwereld en dolfijnen staan centraal in dit aquarium. De combinatie van bezichtigen, educatie en shows maken een bezoek aan het Sea Aquarium zo leuk. Wie met dolfijnen wil zwemmen die kan deelnemen aan verschillende programma’s van de Dolpin Academy. Erg leuk voor kinderen vanaf 8 jaar is de Dolphin Free Dive, waarbij je kunt snorkelen met dolfijnen.

Midgetgolf

Sinds 2012 ligt er bij landhuis Brakkeput Mei Mei bij het Spaanse Water een midgetgolfbaan en speeltuin. Jong en oud kunnen hier een balletje slaan vanaf 4 uur ‘s middags tot 10 uur ‘s avonds. Zodra het donker wordt is de baan uiteraard verlicht. Bij de midgetgolfbaan is er ook een kleine speeltuin voor de jonge kinderen. Voor alle leeftijden liggen er twee jeu de boulesbanen. Na afloop van het spelen kun je in het restaurant meteen een heerlijk hapje eten. Wel handig om vooraf te reserveren, want vooral tijdens de weekeindes is het hier vaak vol. Voor we het vergeten: soms worden er ook speciale kinderactiviteiten georganiseerd in Brakkeput Mei Mei.

midgetgolf

Wat is er niet te doen?

Op Curaçao zijn er ook een aantal dingen die je niet kunt doen, die je wel op andere vakantiebestemmingen kunt doen. Zo zijn er op Curaçao geen pretparken, grote speeltuinen of waanzinnige waterparken met bloedstollende waterglijbanen. Wie een combinatie van tropisch weer met themaparken wil die kan beter naar Florida vliegen.